Southern Cross Care

Designed by smith+tracey for SCC (VIC), this new building provides a fresh and modern style of accommodation for new residents, as well as residents relocating from their neighbouring Macleod site.

The new building is sited on the old St Margaret’s primary school site adjacent to the SCC (VIC) St Margaret’s retirement village in Keon Park.

The complex consists of six separate residential clusters accommodating a total of 96 beds, comprising dementia, and low and high care accommodation. Support facilities include lifestyle areas such as a chapel, library/cinema, private dining areas, café, hairdresser and wellbeing/activities area with adjoining consulting rooms.

This unique site has two street frontages so there is a clear separation between formal arrivals ‘front of house’ and service deliveries ‘back of house’. Also located on site and integrated within the building are the offices for SCC’s community care team incorporating staff training areas.

The building has been designed to blend into the surrounding residential areas with single and double storey components separated by extensively landscaped courtyards. Design cues include a pitched skillion roof and brick walls that complement the mainly residential setting, along with modern residential highlights such as rendered and corrugated iron walls. Entry to the facility is via an opening between stone faced walls into a double height lobby framed around an internal timber lined feature stair. The chapel space opens to the lobby, which allows flexibility for larger groups on ceremonial occasions. Access is available to all six residential clusters from the arrival area.

Environmentally friendly features of the building include substantial landscaping areas planted with drought tolerant plants, rainwater collection for re-use in the main laundry, extensive thermal insulation, solar hot water heating, double glazed windows, thermal glazing and energy efficient lighting and mechanical systems.

Private external landscape areas provide comfort and security to the residents, and a visual link to the surrounding community.